agnieszka wiczuk

kontakto mnieprasalinki I

produkt:

choinkakołyskafartuchkrewetkadługopisbombka I
recepcja I  biurko I  okulary I  odkurzacz I  opakowanie I

koncept:

uniform for cityADSL week I

wnętrze:

lobby 61biurosklep I klasa I

art:

malarstwokatedra I
406993_333739616660765_188425877858807_1080148_1516911066_n
430931_333739776660749_188425877858807_1080149_22690041_n

KALSA SZKOLNA

Projekt prze-aranżowanie klasy szkolnej.

Zmiana struktury i aranżacji klasy w społecznej szkole STO w Warszawie miał na celu zwiększyć zaangażowanie uczniów w przebieg lekcji oraz dbałość o klasę. Projekt zrealizowany metodą uspołecznioną, brali w nim udział zarówno rodzice, jak i dzieci.

Klasa została podzielona na strefy nauki, relaksu i kreacji. W przestrzeni tablicy, na którą uczniowie patrzą w czasie lekcji, powieszone zostały zegary oraz  namalowane delikatne kontury kontynentów. Pozwala to na wyciszenie się ucznia w czasie lekcji, ale również tworzy ciekawą przestrzeń wiedzy. Miejsce przeznaczone dla ucznia. „Smutne” kiedyś szafki i szuflady oklejone zostały energetyczną fototapetą.

Pomieszczenie stało się miejscem, które pozwala uczniowi wyrazić siebie, wyszaleć się w kreatywny sposób. Nauczyciel zaś zyskał możliwość uatrakcyjnienia i wzmocnienia przekazu edukacyjnego. Ławki zostały pomalowane zmywalną farbą Idea Paint, by nie ograniczać dzieciom mazania po nich, ściany pokryła farba magnetyczna, by ułatwić wieszanie prac i informacji. Jedna ze ścian to strefa twórczości, gdzie można swobodnie rysować i wyrażać swoje emocje.

425216_333740059994054_188425877858807_1080152_1867486776_n
399939_333740659993994_188425877858807_1080159_1216067448_n
394036_333740326660694_188425877858807_1080155_1608576716_n(1)
427267_333740959993964_188425877858807_1080162_2735645_n

Kolory i elementy wyposażenia są energetyczne i ciekawe. Na uwagę zasługuje fakt, że w projekcie aktywnie uczestniczyli uczniowie i rodzice tej klasy. To dzieci wybierały klimat, jaki ma mieć pomieszczenie, to one wraz rodzicami dokonały wielu prac.

Projekt dostosowano do najnowszych badań z zakresu psychologii uczenia się, ponieważ przestrzeń klasy ma bardzo istotne znaczenie w tym procesie.

 

Projekt oraz  założenia koncepcyjne: Monika Gardaciewicz, Agnieszka Wiczuk, dzieci

Współpraca graficzna: Ania Głowala

Wykonanie: Grupa Advertis oraz Rodzice

materiały foto - Advertis

430402_333740743327319_188425877858807_1080160_640838309_n
407830_333740503327343_188425877858807_1080158_1036494471_n
427167_333740383327355_167310958_n

do góry

english